Federatie van Producenten van Recycling Granulaten VZW
contacteer ons: +32 (0)3-203 44 00 of [email protected]

Tracimat nieuwsbrief juni 2018

nieuwe sloopbeheersysteem straks in werking!

Op 24 augustus 2018 is het zover: het nieuwe acceptatiebeleid voor brekers treedt in voege. Dit betekent dat brekers vanaf die datum een onderscheid moeten maken tussen puin met een hoogmilieurisico-profiel (HMRP) en puin met een laagmilieurisico-profiel (LMRP).

lees verder »

Implementatie nieuwe acceptatiebeleid haalbaar dankzij overgangsmaatregelen

Om het acceptatiebeleid en het onderscheid LMRP/HMRP vlot en geleidelijk te laten verlopen werden er een aantal overgangsmaatregelen uitgewerkt. Deze maken onderdeel uit van de ‘Standaardprocedure traceerbaarheid sloopmateriaal via een sloopbeheerorganisatie’. Op 22 juni 2018 werden deze officieel goedgekeurd door de minister van leefmilieu.

lees verder »

Grondbank - LMRP-verklaring voor afgezeefde stenen uit bodem

Puinhoudende grond wordt regelmatig afgezeefd (bvb. met een mobiele zeefinstallatie op de werf), waarna de puinfractie naar een breekinstallatie wordt afgevoerd. Opdat de breker deze als laagmilieurisico-profiel (LMRP) kan aanvaarden, zal de aannemer vanaf 24 augustus 2018 een LMRP-verklaring kunnen aanvragen bij de Grondbank.

Lees meer »

Opiniestuk - Zonder selectieve sloop geen ‘cradle to cradle’ in de bouw

Heel wat sectoren streven al sinds de jaren 90 van vorige eeuw naar het inzetten van gebruikte materialen als grondstof voor nieuwe hoogwaardige toepassingen. Dit in tegenstelling tot ‘downgrading’ waarbij gerecycleerde materialen een enkele keer worden gebruikt in laagwaardige toepassingen en daarna vaak verdwijnen uit de kringloop. Zo ook in de bouwsector, koploper in het hergebruik van gerecycleerde materialen, maar nog te vaak in laagwaardige toepassingen. Hoog tijd om ten volle in te zetten op hoogwaardige recyclage en het sluiten van de keten. De nieuwe sloopbeheerorganisatie Tracimat speelt een sleutelrol.

Lees meer »