FPRG
Woensdag 22 April 2015

Inhoud

Vlaanderen recycleert 14 miljoen ton steenpuin

Pagina 14
* Het Laatste Nieuws/Brabant-Hageland, Het Laatste Nieuws/De Nieuwe Gazet, Het Laatste Nieuws/de Ring-Brussel, Het Laatste Nieuws/Dendermonde, Het Laatste Nieuws/Denderstreek, Het Laatste Nieuws/Gent-Eeklo-Deinze, Het Laatste Nieuws/Gent-Wetteren-Lochristi, Het Laatste Nieuws/Kempen, Het Laatste Nieuws/Leiestreek, Het Laatste Nieuws/Leuven-Brabant, Het Laatste Nieuws/Limburg, Het Laatste Nieuws/Mandelstreek, Het Laatste Nieuws/Mechelen-Lier, Het Laatste Nieuws/Middenkust, Het Laatste Nieuws/Oostkust, Het Laatste Nieuws/Pajottenland, Het Laatste Nieuws/Vlaamse Ardennen, Het Laatste Nieuws/Waasland, Het Laatste Nieuws/Westhoek, Het Laatste Nieuws/Westkust, Het Laatste Nieuws/Antwerpen Noord, Het Laatste Nieuws/Antwerpen Stad, Het Laatste Nieuws/Antwerpen Zuid, Het Laatste Nieuws/Vakantie

Vlaanderen heeft in één jaar tijd bijna 14 miljoen ton steenpuin gerecycleerd - een nieuw record. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van 2013, zo melden de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM en de Federatie van Producenten van Recycling Granulaten FPRG. Meer dan een vijfde van al het afval in Vlaanderen is bouw- en sloopafval. Hiervan wordt 95 procent gerecycleerd. Toch roept zowel OVAM als FPRG op om de inspanningen nog op te voeren. De groei van het aantal sloopvergunningen daalde echter vorig jaar, wat nefast is voor het aanbod van bouw- en slooppuin. Daarom wil de sector renovaties en andere bouwwerken stimuleren.

Inhoud ↑
Copyright © 2015 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden

Recordhoeveelheid van bijna 14 miljoen ton steenpuin gerecycleerd in 2013 (OVAM)

Pagina 0

(BELGA) = In 2013 is in Vlaanderen een recordhoeveelheid van bijna 14 miljoen ton steenpuin gerecycleerd. Dat melden de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en de Federatie van Producenten van Recycling Granulaten (FPRG) maandag tijdens een studiedag in Mechelen, waarop ze een kwarteeuw recyclage van bouw- en sloopafval in Vlaanderen vieren.

Meer dan een vijfde van al het afval in Vlaanderen is volgens OVAM bouw- en sloopafval. "Gelukkig is het een afvalstroom die we zeer goed recycleren: 95 procent van al het steenachtig afval wordt vandaag gerecycleerd en hergebruikt als granulaat in de wegenbouw of voor nieuwe bouwtoepassingen", klinkt het.

Toch roepen de FPRG en OVAM op om de inspanningen verder op te voeren en te komen tot volledig gesloten materiaalkringlopen. Ze willen niet enkel een hogere recyclagegraad voor steenachtig puin, maar ook voor niet-steenachtige fracties zoals gips, dakbitumen en cellenbeton.

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) wijst er maandag dan weer op dat de groei van het aantal sloopvergunningen vorig jaar vertraagde, hetgeen nefast is voor het aanbod van bouw- en slooppuin. De sector pleit daarom voor maatregelen om grondige renovaties, sloop en vervangende nieuwbouw te stimuleren en op die manier ook de recyclage te bevorderen.

Inhoud ↑
Copyright © 2015 Belga. Alle rechten voorbehouden

Verwerkers raken puin aan de straatstenen niet kwijt http://t.co/kOYYI6cMc7

“We zitten met grote hoeveelheden steenpuin waar we niet meer van af geraken", klaagt Werner Annaert van de federatie van afvalverwerkende bedrijven. "Wij zamelen alle containers in die op containerparken en werven staan, sorteren er het afval uit en maken er steenachtige granulaten van die gebruikt kunnen worden als funderingsmateriaal. Maar als je dat niet kwijt kan, kan je dat niet blijven stockeren omdat we beperkt zijn door onze milieuvergunning.”

"Daardoor kunnen bedrijven op een bepaald moment niets meer binnen nemen en moeten een aantal bedrijven stoppen met het recycleren van bouw- en sloopafval. En dan krijgen we een probleem."